Jste zde: Stomici.cz ČlánkyŽivotní styl stomika Význam výživy při nádorovém onemocnění

Význam výživy při nádorovém onemocnění

Výživa obsahující všechny důležité živiny a optimální energetickou hodnotu je nezbytná pro správnou funkci zdravého organismu, o to více je pak potřebná v nemoci. Obzvláště u onkologických pacientů je udržení dobrého výživového stavu v průběhu léčby velkou výhodou, která umožní nejen lépe se vyrovnat s vedlejšími účinky onkologické léčby a snáze znovu vybudovat tkáně poškozené protinádorovou léčbou, ale zajišťuje jim také lepší kvalitu života. Proto je jedním z důležitých úkolů onkologické léčby udržet pravidelný příjem živin a zabránit větším výpadkům stravy.

Proč je výživa tak důležitá?

Při dlouhodobější nedostatečné výživě je organismus nucen začít postupně využívat zásobní tělesné živiny (tukovou tkáň, glykogen)a nakonec i tělesné bílkoviny (svalová tkáň, enzymy, hormony a mnoho dalších látek). Tělesné bílkoviny jsou však rozhodující pro fungování celého organismu, zajišťují tak nezbytné funkce organismu, jako je např. obranyschopnost těla pomocí imunitního systému nebo funkce svalové hmoty. Platí také, že rozpad tělesných bílkovin probíhá vždy rychleji než jejich obnova po překonané nemoci.

Proč dochází k poruchám výživy?

Špatný příjem stravy u onkologického pacienta může být způsoben růstem nádoru (např. pokud nádor postihuje zažívací systém), vedlejšími účinky protinádorové léčby (nechutenství, nevolnost, celková slabost) nebo komplikacemi a chronickými obtížemi (nedostatečně tlumená bolest, zácpa, úzkosti, deprese nebo horečnaté stavy způsobené infekcí).

Jak podpořit chuť k jídlu?

  • zrušit všechna dietní omezení, která nejsou zcela nezbytná
  • zvýšit pestrost stravy, obohatit jídelníček o atraktivní, lákavě připravená jídla
  • umožnit nemocnému najíst se v jakoukoliv denní dobu, kdykoliv pocítí chuť k jídlu
  • respektovat přání nemocného, týkající se chuťové oblíbenosti a způsobu stravování
  • dodržovat každodenní intenzivní péči o dutinu ústní
  • omezit kontakt nemocného s příliš intenzivními pachy jídla při jeho přípravě
  • nepodávat pacientova oblíbená jídla v době zhoršení nevolnosti v důsledku léčby, aby se zabránilo vypěstování averze k těmto jídlům
  • jíst v příjemném prostředí, nejlépe v rodinném kruhu

Zdroj:
http://www.linkos.cz

1. 10. 2011 | Redakce Stomici.cz | Životní styl stomika

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.