24. 9. 2018
Vytisknout Poslat na e-mail

Jednou z častých otázek je, zda žena se stomií může otěhotnět a následně donosit a porodit zdravé dítě. Dobrou zprávou je, že šance jsou poměrně vysoké.

I když existují některé skutečnosti, které je nutné vzít v úvahu, je pravděpodobné, že pokud reprodukční systém ženy byl v pořádku před operací, měl by i nadále fungovat stejným způsobem po operaci, jestliže ovšem nedošlo k poškození během operace nebo v důsledku nemoci.

Problémy s početím

Stomie by neměla ovlivnit schopnost počít dítě. Pokud se přesto vyskytnou problémy s otěhotněním, důvody se pravděpodobně nebudou lišit od těch, se kterými se setkávají ženy, které stomii nemají. Odhaduje se, že každá šestá žena potřebuje pro zajištění úspěšného otěhotnění lékařskou pomoc.

Pokud tedy skutečně máte potíže s otěhotněním, není potřeba to automaticky připisovat skutečnosti, že máte stomii.

Snažíte se otěhotnět?

Před otěhotněním se poraďte se svým lékařem o vašem zdravotním stavu a fyzické zdatnosti. Vhodné je navštívit gynekologa a prodiskutovat případné problémy.

Jakmile máte vše vyjasněno a jste natolik v kondici, abyste mohla otěhotnět, není důvod čekat.

Možné potíže

Časná prenatální péče je důležitá pro všechny těhotné ženy. Jakmile je těhotenství potvrzeno, je důležité, abyste informovala svého ošetřujícího lékaře. Mohou se objevit běžné problémy, jako je např. ranní nevolnost.

Ale mohou vzniknout také drobné problémy týkající se stomie a lékař vás jistě bude chtít častěji sledovat. Na druhou stranu může těhotenství proběhnout bez jakýchkoliv zvláštních potíží.

Jednotlivé typy stomie mohou způsobit různé obtíže:

  • Kolostomie – problémem může být zácpa, jak těhotenství pokračuje a fyzická aktivita se snižuje. Je vhodné dodržovat pitný režim a konzumovat dostatečné množství vlákniny ve stravě, včetně ovoce a zeleniny.
  • Ileostomie – mohou se objevit epizody střevní obstrukce, když zvětšující se děloha zpomaluje nebo blokuje průchod střevního obsahu, ten neodtéká, pacientka má nafouklé břicho a křečovité bolesti. Problém většinou pomůže vyřešit tekutá strava a odpočinek. Ve vzácných případech je nutná hospitalizace a podávání nitrožilní výživy.
  • Urostomie – může způsobit větší náchylnost k infekci ledvin. Důležité je pít hodně tekutin. I když je moč testována při každé návštěvě prenatální poradny, volejte lékaře ihned, jestliže máte podezření na infekci. Příznakem bývá horečka, silně páchnoucí moč a bolesti zad.

Je důležité nezaměňovat normálně se vyskytující jemný hlenu v moči s infekcí. Také slabé krvácení může pocházet přímo ze stomie a není nutně indikátorem infekce.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek