7. 4. 2018
Vytisknout Poslat na e-mail

Jako i jiné operační zákroky, tak i vytvoření stomie může přinést celou řadu zdravotních problémů, které je třeba včas řešit. Jednou z nejčastějších komplikací, které znepříjemňují život se stomií, je parastomální ký­la.

Kýla

Kýla neboli hernie vzniká vyklenutím pobřišnice, blány vystýlající vnitřek dutinu břišní, která se spolu s břišním obsahem (nejčastěji tukem nebo střevními kličkami) vychlípí skrze otvor nebo štěrbinu v břišní stěně.

Založení stomie není jedinou příčinou vzniku kýly, existuje např. tříselná kýla (vzniká v oblasti třísel), pupeční kýla nebo kýla vznikající v nedostatečně zhojené jizvě po chirurgickém zákroku.

Parastomální kýla

Základním rizikovým faktorem pro vznik parastomální kýly je zeslabení břišní stěny už při založení stomie, kdy je břišní stěna protnuta kvůli vyvedení střeva. K jejímu vzniku dále přispívá např. nadváha a obezita, zvýšení nitrobřišního tlaku (fyzicky namáhavá práce, kašel, nádorové procesy), oslabení oblasti v okolí stomie v důsledku infekčních komplikací či vrozená slabost vazivové tkáně.

Kýla vzniká postupně, při každém nežádoucím zvýšení tlaku v dutině břišní dochází k vytlačování kýlního vaku oslabeným místem břišní dutiny. Hernie se proto časem zvětšuje.

Pacient obvykle nemá bolesti, ale vyklenování může pociťovat jako nepříjemné. Později začíná selhávat fixace stomických pomůcek. Je tedy nutné zvolit vhodnější a bezpečnější stomické pomůcky, které jsou však znatelnější pod ošacením a ne vždy plně vyřeší riziko podtékání.

Prevence a léčba

K zabránění vzniku a zhoršování kýly se užívají kýlní či břišní pásy se speciální úpravou pro stomické pomůcky. Pásy jsou vyměřeny na míru, aby splňovaly funkci opory břišní stěny.

U rozvinuté hernie je pak jediným východiskem chirurgické řešení. Pokud je stomie nevyhovující anebo je kýla velmi rozsáhlá, je možné přesunout stomii na jiné místo. Další možností je plastika kýly, která se provádí vložením síťky ze syntetického materiálu do oslabené oblasti. Síťka pak proroste místní tkání a podporuje postižené místo.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek