Jste zde: Stomici.cz ČlánkyAktuality Spotřeba masa zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu

Spotřeba masa zvyšuje riziko vzniku kolorektálního karcinomu

Opět se ukazuje, že jíst příliš mnoho masa, může zvýšit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Americká studie potvrzuje, že příjem červeného masa, masných výrobků, dusičnanů a dusitanů, které se běžně vyskytují ve zpracovaných masných výrobcích, je spojeno s rizikem rakoviny distální (koncové) části tlustého střeva. Vědci využili údaje 17 072 účastníků screeningového programu týkajícího se rakoviny prostaty, plic, tlustého střeva a vaječníků. U 1008 z nich byl během sledovaného období diagnostikován distální kolorektální adenom. Ze studie mimo jiné vyplývá, že vysoká konzumace grilovaného nebo dobře propečeného masa obsahujícího heterocyklické aminy, což jsou látky s karcinogenními účinky, zvyšují riziko nádoru konečníku o více než 50 %.

leden 2012

Zdroj: foodconsumer.org

28. 1. 2012 | Redakce Stomici.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.