Jste zde: Stomici.cz ČlánkyAktuality Riziko kolorektálního karcinomu může být sníženo vysokým příjmem kyseliny listové

Riziko kolorektálního karcinomu může být sníženo vysokým příjmem kyseliny listové

Podle amerických vědců může zvýšený příjem kyseliny listové snížit riziko rakoviny tlustého střeva. Kyselina listová je ve vodě rozpustný vitamin skupiny B, který se vyskytuje přirozeně v potravinách. Výzkumný tým zkoumal vztah mezi příjmem kyseliny listové a rakovinou tlustého střeva u 99 523 účastníků programu pro prevenci rakoviny. U celkem 1 023 osob byl v letech 1999 až 2007, tedy v období, kdy začala být podávána kyselina listová, diagnostikován kolorektální karcinom. V průběhu prvních dvou let sledování (1999 až 2001) nebylo pozorováno ani zvýšené ani snížené riziko výskytu kolorektálního karcinomu, statisticky významné snížení rizika vzniku rakoviny střeva se projevilo teprve v následujících letech (2002 až 2007).

Studie rovněž rozptýlila obavy, že vysoký příjem kyseliny listové (např. při nadužívání kyseliny listové prostřednictvím potravinových doplňků) by mohl naopak zvýšit riziko rakoviny. Nebylo totiž zjištěno žádné zvýšení rizika vzniku kolorektálního karcinomu ani při nejvyšším příjmu kyseliny listové, což naznačuje, že vysoké dávky tohoto vitamínu, které někteří užívají ve formě tablet, by neměly vést ke zvýšení výskytu rakoviny v populaci.

červenec 2011

Zdroj: http://www.medicalnewstoday.com

14. 9. 2011 | Redakce Stomici.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.