26. 6. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Rektoskopie je endoskopická metoda sloužící k vyšetření konečníku (rektum).

Pokud je vyšetřována i dolní části tlustého střeva, pak hovoříme o tzv. rektosigmoide­oskopii (colon sigmoideum neboli esovitá klička je koncová část tlustého střeva, kde se hromadí stolice a na níž navazuje konečník). Používá se zejména při podezření na záněty, píštěle, hemoroidy nebo nádory konečníku a je jednodušší než prohlídka celého tlustého střeva zvaná kolonoskopie.

Jak se provádí?

Vyšetření konečníku je možné v případě potřeby provést i bez předchozí přípravy. Plánované vyšetření probíhá obvykle nalačno po aplikaci klysmatu. Pacient musí zaujmout tzv. kolenoprsní polohu, tedy být v kleče opřený o pokrčené lokty.

K vyšetření se používá se speciální neohebný endoskopický přístroj zvaný rektoskop – dutá trubice opatřená optikou a zdrojem světla, k němuž lze připojit speciální nástroje umožňující nejrůznějším lékařské zákroky, např. odběr vzorku tkáně (biopsie) nebo odstranění polypu.

Před zavedením rektoskopu lékař nejprve zhodnotí stav konečníku zrakem a poté pomocí prstu (s navléknutou rukavicí). Pak teprve opatrně zavádí rektoskop, na jehož konec nejprve aplikuje znecitlivující mast. Při vyšetření lékař hodnotí barvu sliznice konečníku, změny cév ve stěně konečníku a všímá si přítomnosti krve, hlenu nebo hnisu.

Vyšetření konečníku snižuje úmrtnost na rakovinu

Z výsledků studie britských vědců vyplývá, že rektosigmoide­oskopie snižuje úmrtnost na rakovinu konečníků o více než 40 %. Na tuto část tlustého střeva totiž připadá až dvě třetiny případů kolorektálního karcinomu a polypů, z nichž se toto onkologické onemocnění zpravidla vyvíjí.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek