21. 11. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Proktokolektomie neboli odstranění tlustého střeva a konečníku je výrazným zásahem do života pacienta, který může být nezbytný z mnoha různých důvodů, např. při chronickém zánětlivém onemocnění střev, rakovině nebo infekci. Současná moderní chirurgie nabízí těmto pacientům operaci, při níž se ponechané tenké střevo napojuje přímo k řitnímu otvoru.

Jde o tzv. restorativní proktokolektomii, která zásadním způsobem zkvalitňuje život pacientů indikovaných k proktokolektomii. Výhodou operace je definitivní řešení problému, nevýhodou mohou být určité problémy s trávením a vstřebáváním živin.

Ileo-pouch-anální anastomóza

Při restorativní proktokolektomii dochází k obnovení návaznosti trávicího traktu po chirurgickém odstranění tlustého střeva a konečníku prostřednictvím tzv. ileo-pouch-anální anastomózy neboli J-pouch. Nezbytným předpokladem k zákroku je zachování řitního kanálu se svěrači na svém místě.

Po odstranění postiženého tlustého střeva a konečníku jsou dvě nebo více kliček tenkého střeva sešity dohromady a vytvořen vak (ang. pouch) sloužící jako reservoár pro hromadění stolice. Vak je poté připojen k řitnímu otvoru a tak obnovena cesta pro odchod stolice. Nově vytvořený J-pouch je až do zhojení několik týdnů chráněn vytvořením dočasné ileostomie, která je posléze uzavřena.

Indikace

Ileo-pouch-anální anastomóza se provádí především při zánětlivých onemocněních střev (ulcerózní kolitidy a Crohnovy choroby), některých typech rakoviny (dědičný nepolypózní karcinom tlustého střeva a konečníku), nadměrném výskytu polypů tlustého střeva (včetně familiární adenomatózní polypózy) a toxickém megakolon z infekčních příčin.

Kontraindikace

Kontraindikací k vytvoření J-pouch jsou stavy, při kterých je chorobou zasaženo i tenkého střevo (k čemuž často dochází u Crohnovy choroby), poslední část konečníku či análního kanálu (často též u Crohnovy choroby nebo rakoviny konečníku).

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek