20. 1. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Kolonoskopie je důležitá vyšetřovací a léčebná metoda, která umožňuje lékaři prohlédnout dolní část trávicí trubice, tedy celé tlusté střevo od konečníku až po dolní konec tenkého střeva a popřípadě provádět drobné zákroky.

Vyšetření probíhá velmi šetrně, případné nepříjemné pocity vyváží skutečnost, že jde o vyšetření, které může zachránit život a výrazně přispět ke správné léčbě některých závažných onemocnění.

Kolonoskopické vyšetření

Kolonoskopické vyšetření se provádí pomocí speciálního přístroje, který se nazývá kolonoskop. Jde vlastně o endoskop – optický přístroj k vyšetřování tělních dutin a dutých orgánů - určený speciálně pro vyšetření tlustého střeva.

Kolonoskop se skládá z hadice zakončené optickým aparátem (miniaturní kamerou) a pracovním kanálem. Hadici lékař zavádí opatrně do konečníku a dále do tlustého střeva. Optická vlákna vedou informaci z vyšetřovaného orgánu hadicí do procesoru, kde je zpracována.

Výsledkem je přesný obraz tlustého střeva na monitoru. Pracovním kanálem se zavádějí do střeva malé nástroje, pomocí nichž může lékař provádět ve střevě drobné zákroky.

K čemu je kolonoskopie?

Kolonoskopie se využívá při diagnostice mnoha střevních onemocnění, např. při podezření na hemoroidy, zánětlivé nebo nádorové onemocnění tlustého střeva, vředy či polypy. Lékař tak může střevo dokonale prohlédnout a rozpoznat jednotlivá onemocnění, která rentgenový přístroj nezobrazí.

Kolonoskop umožňuje také bezbolestně odebírat vzorky tkání pro histologické vyšetření (biopsie)nebo pomocí přídatných nástrojů provádět i různé výkony jako např. odstranění polypů nebo zastavení krvácení.

Příprava na vyšetření

K úspěšnému vyšetření je potřeba, aby střeva byla dokonale vyprázdněna.

Několik dní před vyšetřením je nutné jíst jen kašovitou stravu. Den před vyšetřením se přijímají pouze tekutiny a projímadlo k odstranění jakýchkoliv zbytků ze střev.

Průběh vyšetření

Pacientovi jsou většinou podána analgetika (proti bolesti) a slabší sedativa (na zklidnění), zůstává tak při vědomí a může spolupracovat. Vyšetření se provádí v poloze na levém boku. Lékař zavede do konečníku ohebnou trubici kolonoskopu, kterou pak postupně posouvá dál do tlustého střeva.

Celé vyšetření trvá přibližně 20 až 60 minut. Po vyšetření je vhodné zajistit si doprovod domů, pacient je pod účinkem sedativ a nemůže proto řídit motorové vozidlo.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek