Jste zde: Stomici.cz ČlánkyAktuality Nadměrná konzumace červeného masa představuje riziko rakoviny tlustého střeva

Nadměrná konzumace červeného masa představuje riziko rakoviny tlustého střeva

Lidé, kteří jedí velké množství červeného masa, mají vyšší riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Japonští vědci sledovali stravovací návyky a riziko rakoviny u přibližně 80 000 mužů a žen, a to od druhé poloviny 90. Let (kdy byli ve věku 45 až 74 let) až do roku 2006. U 788 osob se během sledovaného období vyvinula rakovina tlustého střeva. Zkoumané osoby byly rozděleny do pěti skupin podle spotřeby masa.

Ženy, které konzumovaly 80 a více gramů hovězího a vepřového masa denně, měly o 48 % vyšší riziko rakoviny tlustého střeva než ty, které konzumovaly méně než 25 gramů. Uvedená spotřeba odpovídá váze masa ještě před vařením. Muži, kteří jedli 100 a více gramů hovězího, vepřového a kuřecího masa denně, měli o 44 % vyšší riziko rakoviny tlustého střeva než ti, kteří konzumovali méně než 35 gramů.

listopad 2011
Zdroj: http://www.japantimes.co.jp

22. 12. 2011 | Redakce Stomici.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.