Jste zde: Stomici.cz ČlánkyZe zahraničních zdrojů Konzumace ryb snižuje riziko vzniku polypů

Konzumace ryb snižuje riziko vzniku polypů

Podle americké studie mají ženy, které jedí přibližně tři porce ryb týdně, o něco nižší šanci, že jim budou diagnostikovány střevní polypy, které se mohou zvrhnout až do rakovinného bujení, než ženy, které jedí méně než jednu porci ryb týdně. Přestože výzkum přímo neprokázal, že mořské produkty chrání před vznikem polypů, výsledky podporují původní předpoklad, že omega-3 mastné kyseliny obsažené v rybách mohou díky svým protizánětlivými účinky předejít vzniku polypů a snížit tak riziko kolorektální karcinomu.

Něco na těch rybách je

Vědci zkoumali stravovací návyky více než 5 300 osob, které byly následně vyšetřeny rutinní kolonoskopií (vyšetření střeva pomocí optického přístroje zavedeného přes konečník). 1 400 žen bez polypů bylo následně srovnáváno s 456 ženami, u nichž byly polypy v průběhu studie diagnostikovány.

23 % žen s nálezem polypů patřilo k těm, které konzumovaly ryby nejméně často, zatímco pouhých 15 % žen s nálezem se řadilo mezi největší jedlíky ryb. To znamená, že ženy, které jedí hodně ryb, jsou nějakým způsobem chráněny, protože jinak by procentuální zastoupení v jednotlivých skupinách mělo být zhruba stejné. Ženy, které konzumovaly nejvíce ryb, tři porce týdně, měly o 33 % menší pravděpodobnost, že jim budou diagnostikovány polypy, než ty, které jedly jednu porci ryb týdně nebo méně.

Nelze však vyloučit ani další faktory, které by mohly vysvětlovat příznivé výsledky konzumace ryb na nepřítomnost polypů, např. to, že milovníci ryb mohou upřednostňovat i další zdravé návyky, které u nich snižují riziko vzniku polypů.

Na muže to nezabírá

Překvapivé také bylo, že muži účastnící se studie, kteří jedli hodně ryb, nevykazovali stejné snížení rizika vzniku polypů jako ženy. To může být podle expertů způsobeno jejich nižší senzitivitou k omega-3 mastným kyselinám v rybách. K požadovanému efektu by museli zkonzumovat daleko větší množství ryb.

Další příčinou by mohla být vyšší konzumace omega-6 mastných kyselin u mužů. Omega-6 mastné kyseliny ruší účinek omega-3 mastných kyselin, nalézají se v širokém spektru potravin, např. v kuřecím mase nebo ořeších. Jsou spojeny s produkcí hormonu, který podporuje zánět. Vyšší konzumace omega-3 mastných kyselin udržuje nízkou hladinu omega-6 mastných kyselin a tak je redukován hormon podporující zánětlivé rekce. Je známo, že lidé, kteří mají vyšší hladinu tohoto hormonu, mají také vyšší pravděpodobnost vzniku kolorektálního karcinomu.

Zdroje:
trust.org

4. 4. 2012 | Redakce Stomici.cz | Ze zahraničních zdrojů

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.