Jste zde: Stomici.cz ČlánkyZe zahraničních zdrojů Konzumace masa může zvýšit riziko rakoviny střeva

Konzumace masa může zvýšit riziko rakoviny střeva

Podle nové zprávy Amerického institutu pro výzkum rakoviny (American Institute for Cancer Research) a Světové nadace pro výzkum rakoviny (World Cancer Research Fund) mohou červené maso a masné výrobky zvyšovat riziko vzniku rakoviny tlustého střeva.

Méně červeného masa

Vědci předpokládají, že snížením konzumace červeného masa a zpracovaných masných výrobků můžeme snížit riziko vzniku rakoviny tlustého střeva. Když je toto doporučení dodržováno spolu s dalšími dietními návyky a změnou životního stylu, jako je např. menší spotřeba alkoholu, zvýšený příjem vlákniny, fyzická aktivita a udržování optimální tělesné hmotnosti, je možné předejít až 45 % všech případů rakoviny tlustého střeva, nebo více než 64 000 případů rakoviny tlustého střeva ročně.

Kolik gramů denně?

Zkonzumovat za týden méně než 500 g červeného masa, jako je hovězí, jehněčí nebo vepřové maso, vykazuje pouze velmi malé zvýšení rizika rakoviny tlustého střeva. Lidé, kteří sní 100 g červeného masa denně (700 g za týden), mají o 17 % zvýšené riziko rakoviny tlustého střeva ve srovnání s někým, kdo nejí žádné červené maso. Lidé, kteří sní 200 g červeného masa denně (1 400 g za týden) mají riziko rakoviny zvýšené již o 34 %.

Lidé konzumující 100 g masných výrobků denně mají o 36 % zvýšené riziko vzniku rakoviny tlustého střeva ve srovnání s lidmi, kteří je nekonzumují vůbec. Čím více masných výrobků jíte, tím vyššímu riziku rakoviny tlustého střeva můžete být vystaveni.

Kde číhá nebezpečí?

Přesný mechanismus toho, jak konzumace červeného masa nebo masných výrobků zvyšuje riziko rakoviny tlustého střeva, není zatím jasný, ale existuje několik teorií. Některé výzkumy naznačují, že chemické látky zvané heterocyklické aminy, které vznikají, když se maso vaří při vysoké teplotě, mohou v tomto procesu hrát významnou roli. Technologickými postupy při zpracování masných výrobků (uzením, konzervováním atd.) vznikají nitrosaminy, které jsou považovány za karcinogenní. Nitrosaminy se mohou také tvořit přímo v těle přeměnou dusičnanů, které se do masa přidávají při solení. Na základě těchto údajů se zdá být rozumné omezit konzumaci červeného masa. A snažit se ho nahradit jinými druhy masa nebo zeleniny.

Doporučení

Také pití alkoholu může podle zmíněné zprávy zvýšit riziko rakoviny tlustého střeva. Zpráva rovněž uvádí, že nadměrné tuk v oblasti břicha může zvýšit riziko kolorektálního karcinomu. Naopak udržování si optimální hmotnosti, konzumace vlákniny a pravidelná tělesná aktivita může pomoci toto riziko snížit.

Pokud omezíte spotřebu červeného masa, máte na vašem talíři více prostoru pro zdravé potraviny, jako jsou celozrnné obiloviny nebo zelenina.

květen 2011

Zdroj: http://www.webmd.com

23. 7. 2011 | Redakce Stomici.cz | Ze zahraničních zdrojů

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.