18. 2. 2018
Vytisknout Poslat na e-mail

Kapslová endoskopie je moderní diagnostická metoda, která umožňuje bezbolestně a neinvazivně vyšetřit celou trávicí trubici. Stačí pouze spolknout speciální vyšetřovací kapsli s minikamerou, která postupně prochází všemi částmi trávicího traktu a nakonec je vyloučena z těla ven.

Kapsle

Pomocí kapslové endoskopie lze vyšetřit celou trávicí trubici, od jícnu až po konečník. Existují 3 typy kapslí, jedna na jícen, další na tenké střevo (enteroskopická kapsle) a poslední na tlusté střevo (kolonoskopická kapsle).

Kapsle vypadá podobně jako větší vitamínová tableta. Pracuje na principu bezdrátového přenosu obrazu. Má v sobě umístěnu miniaturní kameru na obou koncích, baterie, světelný zdroj, vysílač a anténu. Během vyšetření vysílá obrázky, které jsou ukládány do datarekordéru a později prohlíženy a vyhodnoceny lékařem.

Jak probíhá vyšetření?

Pacient kapsli, která je určena jen na jedno použití, polkne s malým douškem vody. Následně kapsle snímá obraz trávicího traktu, kterým prochází. Videosignál vysílaný z kapsle je zachycen pomocí senzorů na břiše pacienta a následně zpracováván a nahráván do záznamového zařízení, které nosí pacient během vyšetření připevněný na opasku.

Údaje ze záznamu jsou po ukončení vyšetření přehrány do počítače a pomocí speciálního softwaru převedeny na endoskopický obraz. Tento záznam je následně vyhodnocován lékařem.

Samotné vyšetření trvá 4–10 hodin (podle vyšetřované oblasti). Poté je kapacita baterií vyšetřovací kapsle vyčerpána. Odchod kapsle z těla je bezbolestný, je vyloučena spolu s nestrávenou potravou stolicí.

Příprava před vyšetřením zahrnuje lačnění, užití projímadel a prokinetik (léků podporujících pohyb trávicí trubice – peristaltiku). Vyšetření může probíhat zcela ambulantně.

Výhody a nevýhody

Kapslová endoskopie představuje bezpečný, spolehlivý a především nebolestivý způsob vyšetření trávicí trubice. Jde však pouze o vizuální metodu, která neumožňuje provedení biopsie (odběr vzorků) ani jiných výkonů jako např. stavění krvácení, odstranění polypů nalezených ve střevě apod.

Nevýhodou kapslové endoskopie je také vysoká cena kapsle (pohybuje mezi 12 až 15 tisíci korun). Při abnormálním nálezu v trávicí trubici při vyšetření kapslí většinou následuje endoskopické vyšetření nebo chirurgický výkon. Je tedy určena spíše pro preventivní vyšetření tlustého střeva např. u jedinců, kteří se z nějakých důvodů obávají vyšetření pomocí kolonoskopu.

Kapsová endoskopie je v ČR ze zdravotního pojištění hrazena pouze při vyšetření tenkého střeva v indikovaných případech, vždy po zvláštním schválení revizním lékařem. Vyšetření tlustého střeva kolonoskopickou kapslí (lze jej vyšetřit i konvenční kolonoskopií) hrazeno není.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek