4. 10. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Biopsie je důležitá diagnostická metoda spočívající v odběru vzorku tkáně, v tomto případě tkáně tlustého střeva, a jeho následném vyšetření pod mikroskopem.

Lékař se při hodnocení vzorku snaží odhalit nejrůznější abnormality, jako jsou například rakovinné buňky nebo prekancerózy – patologické změny tkáně, které se za určitých okolností mohou změnit v rakovinné bujení. I když vám lékař doporučil podstoupit biopsii, nemusí to nutně znamenat, že máte rakovinu.

Proč je nutná biopsie?

Pravděpodobně byla u vás zjištěna nějaká nesrovnalost při screeningovém testu na rakovinu tlustého střeva. Jediný způsob jak definitivně zjistit, zda se opravdu jedná o rakovinné bujení, je odebrat vzorek tkáně a vyšetřit ji pod mikroskopem.

    Pokud byla jakákoliv abnormalita zjištěna při kolonoskopii, může lékař odebrat vzorek tkáně přímo v průběhu vyšetření. Pokud při jiném testu, např. testu okultního krvácení do stolice, pak budete objednáni na kolonoskopii.

    Kolonoskopie se provádí pomocí speciálního přístroje, který se nazývá kolonoskop. Jde o optický přístroj, který se zavádí přes konečník dále do tlustého střeva. Umožňuje nejen důkladně prohlédnout vnitřek střeva, ale také provádět drobné zákroky, např. odebrat vzorek tkáně pro biopsii.

    Co nám řeknou výsledky?

    Součástí lékařská zprávy z biopsie bude:

    • Histologie – typ nalezených buněk, zda jsou benigní (nezhoubné) nebo maligní (rakovinné). Pokud se jedná o maligní nález, bude zpráva obsahovat také typ rakovinných buněk (nejčastějším typem rakoviny tlustého třeba je adenokarcinom).
    • Stádium – určuje pokročilost rakovinného bujení. Čím je stádium vyšší, tím je onemocnění pokročilejší. Podle rozsahu onemocnění je teprve možné volit vhodnou léčbu.
    • Rozšíření – pokud byl vzorek tkáně pořízen během operace z důvodu rakoviny tlustého střeva, musí patolog určit, zda a jak daleko se rakovina rozšířila do zdravých tkání.
    Poradna

    Poradna

    Zeptejte se, poradíme

    Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

    Poradna
    Mohlo by se vám líbit
    Partner stomika Ally
    Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

    O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

    Celý článek
    Pacientka so stomickým sáčkem
    I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

    Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

    Celý článek
    Vztahy se stomií
    Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

    Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

    Celý článek