Jste zde: Stomici.cz ČlánkyAktuality Jak probiotika chrání před zánětlivým onemocněním střev

Jak probiotika chrání před zánětlivým onemocněním střev

Některé bakterie mléčného kvašení označované jako probiotika mají příznivý vliv na naše zdraví. A podle posledních výzkumů mohou dokonce zmírnit zánět, a tím zabránit onemocnění střev. Vědcům se podařilo identifikovat mechanismus, který se skrývá za ochranným účinkem bakterií. Při pokusech na myších prokázali existenci tzv. laktocepinu, enzymu produkovaného některými bakteriemi mléčného kvašení, který potlačuje zánětlivý proces v postižené tkáni. Bylo zjištěno, že laktocepin ničí tzv. chemokiny – látky, které ovlivňují imunitní reakce v nemocné tkáni. V rámci „normální“ imunitní reakce zdravého organismu, jsou chemokiny nepostradatelné pro ochranu buněk proti infekci. U chronických střevních onemocnění, jako je Crohnova nemoc nebo ulcerózní kolitida, je tento jinak vysoce účinný obranný mechanismus narušen. Chemokiny pak přispívají k poškození tkáně v důsledku chronických zánětlivých procesů. Tento nový důkaz by mohl vést k novým přístupům v léčbě zánětlivých střevních onemocnění.

duben 2012

Zdroj: http://www.sciencedaily.com

13. 5. 2012 | Redakce Stomici.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.