23. 8. 2017
Vytisknout Poslat na e-mail

Po vytvoření kolostomie dochází u pacienta ke ztrátě schopnosti udržet stolici, ta odchází samovolně, pacient se stává inkontinentním. Irigace je jednou z metod, jak zvládat vyprazdňování u pacientů s kolostomií.

Umožňuje kvalitní a aktivní přístup k životu. Je vhodná pro všechny věkové kategorie pacientů, vyžaduje však jistou psychickou a manuální způsobilost.

Co to vlastně irigace je?

Irigace je pravidelné provádění nálevů do kolostomie skrze stomii, které na delší dobu dokonalé vyprázdní tlusté střevo. Doba, která uběhne mezi jednotlivými irigacemi, se u různých pacientů liší, někdo provádí irigaci každý den někdo po 48 nebo až 72 hodinách.

Hlavní výhodou je, že stomik provádějící pravidelně irigaci nemusí nosit běžné sáčky, ale stačí mu pouze minisáčky, krytky nebo stomické zátky.

Celý proces irigace trvá přibližně 60 až 90 minut. Je také možné provádět irigaci pouze příležitostně, např. před delší cestou, společenskou akcí apod. Irigace pomáhá také řešit problémy se zácpou, voda zředí stolici a vyprázdnění je snadnější.

K irigaci se používá speciální irigační souprava skládající se ze zásobníku vody, spojovací hadičky s regulátorem přítoku vody, zaváděcího kónusu, kterým se voda vpravuje do tlustého střeva a odváděcího sáčku, který slouží k hygienickému vypuštění střevního obsahu.

Kdo může a kdo ne?

Irigovat může každý nemocný s vývodem na tlustém střevě, nejvhodnější je však irigace u sigmoideostomií (vyvedením stomie z esovité kličky tlustého střeva). Lze s ní začít zpravidla šest měsíců po operaci. I zde však platí jistá omezení.

Nedoporučuje se zejména při psychickém či fyzickém hendikepu, prolapsu střeva, parastomální kýle, stenóze stomie či zánětlivých onemocněních střev apod. Pacient také nesmí irigovat při průjmu, dokud tyto potíže neustoupí.

Irigace je vhodným řešením pro aktivní stomiky, kteří pracují, sportují nebo se často pohybují ve společnosti a disponují jistou manuální zručností.

Komplikace a rizika spojené s irigací

Jednou z komplikací, které mohou nastat při provádění irigace, jsou křeče vyvolané příliš rychlým vpuštěním vody do stomie, studenou vodou nebo vzduchem z přívodní hadice. Je nutné okamžitě zastavit vlévání vody do stomie, k potlačení křečí pomáhá změna polohy nebo pohyb.

Obtíže může také způsobovat zadržování vody ve střevě v důsledku dehydratace, která vede ke vstřebání vody ve střevě. Řešením je zvýšení příjmu tekutin.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek