2. 6. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Kvůli stomii není nutné zříkat se svých oblíbených jídel. Po přizpůsobení organismu změněným podmínkám v trávicím traktu je dobré konzumovat co nejpestřejší stravu. Stejně jako dříve budou i teď existovat jídla, která mohou způsobit nejrůznější nepříjemnosti.

Účinek konkrétního pokrmu na organismus se nedá vždy odhadnout předem. Pokud však některá potravina vyvolává potíže, je vhodnější ji z jídelníčku vyřadit. K problémům, které může vyvolat nevhodně zvolená strava, patří zejména průjem, zácpa a plynatost.

Průjem

Průjem se může objevit jako následek intolerance potravin, ale také virové nebo bakteriální infekce, terapie antibiotiky, radiační terapie, chemoterapie nebo aplikace některých léků (například antacida obsahující hořčík). Důležité je najít a eliminovat příčinu průjmu.

Časté odcházení tekuté stolice může vést k dehydrataci a ztrátě minerálů. Příznakem tohoto stavu bývá slabost, strnulost, suchost úst a jazyka, snížené vylučování moči a zvýšená močová koncentrace, břišní křeče atd. Jako prevence se doporučuje zvýšit příjem tekutin, vhodné jsou především zeleninové a ovocné šťávy, masové polévky a nesycené minerální vody.

Potraviny způsobující průjem z jídelníčku vyřazujeme či alespoň omezujeme, jsou to především tučná jídla a uzeniny, výrazně kořeněná jídla, luštěniny aj. Zeleninu preferujeme vařenou a dušenou. Z pečiva je vhodnější bílé pečivo, starší chléb, housky, rohlíky; celozrnné pečivo a kynuté pečivo omezujeme. Z mléčných výrobků upřednostňujeme netučné jogurty a tvarohové sýry.

Nestačí-li k odstranění průjmu přizpůsobení stravy, lze průjem zmírnit léky určenými ke zpomalení střevní peristaltiky.

Zácpa

Příčinou zácpy může být snížená frekvence vyprazdňování, napětí břicha, snížená chuť k jídlu, bolest břicha nebo namáhavé vyprazdňování.

Defekační reflex vyhasíná, pokud chybí přirozené podněty, jako je dostatečně objemná strava, dostatek vlákniny, tekutin a pohybu.

Pro pacienty trpící zácpou je důležitá pravidelná strava bohatá na vlákninu a zvýšený přívod tekutin. Omezit by se měli potraviny způsobující zácpu, jako jsou např. kukuřice, ořechy, kokosová moučka. Pacientům často prospívá sklenka čerstvé pomerančové šťávy ráno před jídlem.

Plynatost

Volně odcházející střevní plyn je normální záležitost. K nadýmání (plynatosti) dochází, když se v zažívacím traktu tvoří příliš mnoho plynů.

Nejvýznamnějším zdrojem střevní plynatosti jsou spolykaný vzduch a plyn tvořený činností bakterií v tlustém střevě. Množství spolykaného vzduchu se zvyšuje např. mluvením při jídle, žvýkáním žvýkaček a kouřením. Střevní plyn vzniká také jako vedlejší produkt činnosti bakterií, které osídlují tlusté střevo a způsobující kvašení a hnití a podílející se na štěpení vlákniny.

K potravinám podporujícím vznik plynů patří luštěniny, květák, kedlubna, česnek, cibule, chřest, vejce a vaječné produkty, ryby, uzené maso, houby, ostré koření a nápoje s kofeinem a oxidem uhličitým. Pacient se může rozhodnout vynechat tyto potraviny nebo je jíst jen v případech, kdy mu nadýmání nepůsobí rozpaky.

Do skupiny potravin, které potlačují plyny a pachy, patří jogurty s živou kulturou, borůvky, brusinky, petržel, hlávkový salát a špenát. Na snížení nadýmání se doporučují bylinkové čaje jako mátový, heřmánkový, fenyklový.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek