Jste zde: Stomici.cz ČlánkyAktuality Hladina krevního cukru a riziko rakoviny

Hladina krevního cukru a riziko rakoviny

Podle nového výzkumu existuje u starších žen souvislost mezi vysokou hladinou cukru v krvi a zvýšeným rizikem vzniku kolorektálního karcinomu. Vědci analyzovali údaje získané v průběhu 12 let od 5 000 žen po menopauze. Hladiny krevního cukru (glukózy) a hladiny inzulinu byly měřeny na začátku studie a pak ještě několikrát během následujících 12 let. V průběhu sledovaného období byla u 81 žen diagnostikována rakovina tlustého střeva a konečníku. Vědci zjistili, že ženy se zvýšenou hladinou glukózy na začátku studie měli mnohem vyšší pravděpodobnost rozvoje rakoviny tlustého střeva. Ženy, které patřily do ke třetině žen s nejvyšší hladinou cukru v krvi, měly téměř dvakrát vyšší pravděpodobnosti vzniku rakoviny tlustého střeva než ty s nejnižšími hladinami.

listopad 2011

Zdroj: health.usnews.com

26. 12. 2011 | Redakce Stomici.cz | Aktuality

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.