12. 7. 2018
Vytisknout Poslat na e-mail

Ve zdravém tlustém střevě se natrávená potrava pohybuje směrem ke konečníku pomocí pohybů, které nazýváme střevní peristaltika. Je umožněna signály vysílanými nervovými ganglii ve stěně střeva.

Existuje však onemocnění, tzv. Hirschsprungova choroba, při kterém je z důvodu špatně vyvinutého nervového systému ve střevní stěně tento proces narušen. Následkem je závažná střevní neprůchodnost.

Jaké jsou důsledky onemocnění?

Hirschsprungova choroba je vrozené onemocnění a často se projeví hned po narození (u novorozence neodchází první stolice, tzv. smolka).

Porušená inervace střevní stěny se může týkat jednoho nebo více úseků tlustého střeva, které se zúží a stávají se neprůchodnými. Natrávená potrava se tak posouvá až do postiženého místa, kde se stolice přestane pohybovat a hromadí se a roztahuje střevní stěnu. Rozšířené střevo se odborně označuje jako megacolon.

Objevuje se zácpa nebo může dojít ke zpětnému posunu stolice a následnému zvracení. Hirschsprungova choroba je vždy přítomna již při narození, ale příznaky se mohou lišit v závislosti na rozsahu onemocnění a na věku, kdy je nemoc diagnostikována. Mírnější formy nemoci mohou být objeveny až ve vyšším věku.

Jak se léčí?

Jediným možným způsobem, jak zcela vyléčit Hirschsprungovu chorobu, je chirurgický zákrok.

Postižené části tlustého střeva jsou odstraněny a poté spojeny zdravé úseky dohromady. Takový postup má za následek plné obnovení funkce trávicího systému.

Další možností je vytvoření kolostomie nebo ileostomie. Stomie mohou být dočasné nebo trvalé, v závislosti na rozsahu onemocnění. Dočasná stomie je obvykle vytvořena proto, aby mohlo dojít ke zhojení střeva po operaci. Trvalá stomie je nutností v případě, že postižení střeva je příliš rozsáhlé.

Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek