Jste zde: Stomici.cz ČlánkyŽivotní styl stomika Co jíst a co ne?

Co jíst a co ne?

Různé potraviny ovlivňují trávicí systém různými způsoby. Některé potraviny zvětšují objem stolice, u takových je obzvláště důležité, aby byly důkladně rozkousány. Některé jsou nadýmavé nebo mají projímavý účinek, zatímco jiné způsobují zácpu nebo zápach. Snášenlivost jednotlivých potravin je individuální, pokud některá potravina vyvolává potíže, je vhodné její konzumaci omezit nebo ji úplně vyřadit z jídelníčku.

Účinek některých potravin na trávicí systém

Následující tabulka vám pomůže lépe se orientovat ve výběru vhodných potravin. Ty, které vám mohou způsobit problémy, přidávejte do svého jídelníčku postupně jednu po druhé a v malém množství. Je velmi časté, že potraviny, které vám nepůsobily problémy před založením stomie, vás nebudou zatěžovat ani nyní.

Potraviny zvětšující objem stolice luštěniny, kapusta, syrová mrkev, celer obiloviny, celozrnné cereálie, kokos, zelí, kukuřice, sušené ovoce (jablka, fíky, rozinky), čerstvé ovoce, houby, ořechy, popcorn, slupky a jádra
Nadýmavé potraviny luštěniny, pivo, brokolice, zelí, sycené nápoje, kukuřice, okurky, mléčné výrobky, meloun, ořechy, cibule, ředkvičky, rebarbora, kořeněná jídla, droždí
Potraviny s projímavým účinkem potraviny zvětšující objem stolice, pivo, čokoláda, káva, potraviny s vysokým obsahem cukru, smažená jídla, ovocné šťávy, lékořice, kořeněná jídla, syrové potraviny
Potraviny způsobující zácpu jablečné pyré, banány, černý čaj, svařené mléko, pečivo z bílé mouky
Potraviny způsobující zápach chřest, brokolice, zelí, kapusta, sýry, vejce, ryby, cibule, koření (chřest je jediné jídlo, které způsobuje i zápach moči)
Potraviny potlačující zápach podmáslí, jogurt, brusinkový, pomerančový nebo rajčatový džus, petržel, špenát

Zdroj:
edgepark.com

26. 1. 2012 | Redakce Stomici.cz | Životní styl stomika

Přidej komentář

Řádky se zalamují automaticky, emailová adresa se nezobrazuje. Všechna pole jsou povinná.