22. 5. 2019
Vytisknout Poslat na e-mail

Při nepříjemných trávicích potížích jako je průjem, křeče v břiše, zácpa nebo nadýmání, nemusíme vždy hned sáhnout po lékárničce, někdy nám mohou účinně pomoci i přírodní zdroje – ty správné léčivé byliny, ať už ve formě čaje či jako koření.

Odvary z bylin je možné pravidelně užívat jako doplnění pitného režimu, je však nezbytné je postupně střídat a neužívat dlouhodobě pouze jeden druh nápoje.

Bylinky pro každý den

Zmírnit nepříjemné potíže s trávením vám pomůže např.:

  • Fenykl – povzbuzuje chuť k jídlu, napomáhá zažívání, potlačuje nadýmání a plynatost, tlumí střevní křeče.
  • Anýz – povzbuzuje trávení, působí proti plynatosti a uvolňuje křeče v zažívacím traktu, lze jej užívat jako prevenci infekčních chorob trávicí soustavy nebo jako doplněk při průjmových onemocněních.
  • Kmín – velmi účinně zmírňuje projevy nadýmání a plynatosti, obecně zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost střev a žaludku, vylučování žaludečních šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu.
  • Heřmánek – způsobuje zklidnění nervového systému a napomáhá lepšímu trávení, poskytuje úlevu při zažívacích potížích a zánětech, zmírňuje nadýmání a zažívací potíže.
  • Meduňka lékařská – všestranně účinná bylina, kromě léčby nachlazení se užívá se také při nadýmání, žaludečních křečích, žaludečních neurózách, střevní kolice, nechutenství atd.
  • Máta peprná – její hlavní léčivou složkou je mentol s výraznou a nezaměnitelnou chutí a vůní, bylina má všestranné léčivé účinky na lidský organismus, kromě jiného pomáhá také při poruchách trávení, při podráždění střev, nachlazení a kašli, bolesti svalů a bolestech hlavy.
  • Koriandr – zvyšuje chuť k jídlu, podporuje tvorbu žaludeční šťávy, a tím podněcuje trávení, pomáhá při bolestech břicha, pocitu plnosti či nadýmání.
  • Maliník a ostružiník – odvar z listů maliníku a ostružiníku má výrazný protiprůjmový účinek, užívá se při střevních a žaludečních katarech a kolikách, podporuje vylučování žluči a usnadňuje trávení.
Poradna

Poradna

Zeptejte se, poradíme

Nebojte se mluvit o zdravotních problémech a věcech, které s tím souvisejí. Zeptejte se nás na to, co vás trápí, a my vám poradíme. Také se můžete podívat na odpovědi na otázky, které položili jiní už před vámi, nebo si přečíst příběhy našich pacientů.

Poradna
Mohlo by se vám líbit
Partner stomika Ally
Seznamte se s Ally®, systémem stomického příslušenství pro každý den

O životě se stomií by mnozí z vás mohli psát romány. Po operaci je to velký šok, který vám obrátí...

Celý článek
Pacientka so stomickým sáčkem
I se stomickým sáčkem se můžete cítit komfortně a šik

Všichni se chceme dobře cítit v oblečení, které máme na sobě. Proto si ho tak pečlivě vybíráme...

Celý článek
Vztahy se stomií
Nebojte se intimních vztahů ani se stomií

Založení stomie znamená pro každého pacienta významnou životní změnu. Onemocnění nebo příčina, která...

Celý článek